Limonhost Premium AWS WordPress Hosting ile web sitenizi hızlandıracak harika bir çözüm artık Türkiye’de.

Web siteniz yavaş mı açılıyor? Ziyaretçilerin çoğu yavaş açılan websiteleri terk eder. Sırf websiteniz yavaş açılıyor diye sizden bir ürün ya da hizmet alacak kişileri kaçırıyor olabilirsiniz. WordPress aslında sorunsuz çalışan bir altyapıdır ancak kullandığınız ucuz hostingten ötürü vezir de olabilirsiniz, rezil de. Bu videoda WordPress için özel geliştirilmiş bir hosting sistemi olan Premium AWS WordPress Hosting’den bahsedeceğim. Hazırsanız, başlayalım.

Bir çok takipçim ya kendisi için ya da müşterileri için WordPress ile site yapmaya çalışıyor. Bu siteler ne kadar özenle yapılmış olsa da çoğunlukla kötü hosting seçiminden ötürü yavaş çalışıyor, geç açılıyor ya da bir süre sonra patlıyor.

Videonun başında hosting seçiminizin sizi vezir de rezil de edebileceğini söylemiştim. Çoğu zaman en ucuz hostingi alayım da işimi ucuza getireyim diyerek “paylaşımlı” hosting alıyorsunuz. Bize gelen şikayetlerin ve yardım taleplerinin neredeyse tamamının sebebi, hosting kaynaklı oluyor. Kah, RAM kısıtlı oluyor, kah işlemci çok az performans sağlıyor. Daha da kötüsü bu kaynakların ne kadarının nereye ayrılacağını bile ayarlayamadığınız için bir yerde takılıyorsunuz.

Bugün yerli bir marka olan Limonhost’un dünya devi Amazon ile birlikte hazırladığı Premium WP Hosting hizmetinden bahsedeceğim. Baştan söyleyeyim, bu video için Limonhost’tan para falan almadık. Onlar iyi bir hizmet geliştirmiş, ben de bunu görünce size de faydalı olabileceğini düşündüğüm için bahsetmek istedim.

Premium WP Hosting nedir?

Bu sistem, sadece ve sadece WordPress ile yapılmış websitelerin hostingini sağlamak üzere hazırlanmış, tüm özellikleri WordPress’in çok hızlı çalışmasını sağlamak için ayarlanmış özel bir hosting paketi.

Şöyle söyleyeyim, normal hostinglerde websitenize girmek istediğinizde şöyle bir saniye kadar beklersiniz ya, bu hosting sisteminde saniyenin 5te 1inde bağlantı kurabiliyorsunuz. Tüm sayfanın yüklenmesi ise bir kaç saniye sürmek yerine Limonhost’un Premium WP Hosting sisteminde bir saniyenin altında tamamlanıyor.

Peki kucağa mucize gibi gelen bu performansı nasıl elde ediyorlar? Neden sizin ucuza aldığınız hosting firmaları, sunucuları Türkiye’de olmasına rağmen bu performansı veremiyor?

Limonhost WordPress Hosting

İşin sırrı Limonhost’un Amazon ile yaptığı özel çalışmada. Amazon’un AWS sistemi, dünyanın 245 ülkesinde yer alan özel küresel altyapısı ve CDN kabiliyetlerinden kaynaklanıyor.

Bu hoosting paketinde işlemci, RAM ve disk gibi kritik kaynakları başka müşteriler ile paylaşmıyorsunuz. Her bir site ayrı ayrı olacak şekilde sistem kaynaklarını kullanıyor. Böylece, başkalarının kabahatlerinden ötürü sizin siteniz yavaşlamıyor. Bunu Amazon’un dünya çapındaki altyapısı ile birleştirince ortaya bu harika sistem çıkıyor.

Web Vitals için Özel Çözüm

Ayrıca, bu güçlü altyapı sayesinde Google’ın önümüzdeki günlerde devreye alacağı SEO değişiklikleri için de bir avantaj sağlayacaksınız. Bu değişikliğin ne olduğunu bilmiyorsanız kısaca bahsedeyim.

Artık SEO yani arama motorlarındaki sıralama optimizasyonu hesaplanırken sitenizin ne kadar kısa sürede açıldığı, açılırken hangi görsellerin nasıl yüklendiği, kullanıcıyı ne kadar beklettiği gibi değerler de hesaba katılacak. Bu konu hakkında daha fazla bilgi almak için Google’da “web vitals” diye arama yaparsanız herkesin eteklerinin tutuştuğunu görebilirsiniz.

Limonhost’un Amazon ile birlikte geliştirdiği bu Premium WP Hosting paketi, bu konularda esas işgücünü Amazon’un altyapısını kullanarak hallediyor :)

Gelelim Premium WP Hosting Paketleri’ne

Önce Limonhost’un websitesine girelim. www.limonhost.net. Menüde sağ tarafta WordPress’i göreceksiniz. Buna tıklayınca açılan menüde göreceğiniz Premium AWS WordPress Hosting’e tıklayalım.

Açılan sayfada PAKETLERİ İNCELE butonuna tıklayınca karşımıza paket özellikleri gelecek. Haydi inceleyelim.

Paketler

  • Şimdi karşımıza 3 paket çıkıyor. 4üncüsü çok özel ihtiyaçları olanlar için. Şimdilik onu bırakalım ve birinci pakete odaklanalım.
  • 1 website için 20 GB disk alanı veriyormuş. Ben bugüne kadar yüzlerce website yaptım ve çok ama çok azı 10 GB’dan fazla alana ihtiyaç duydu. Çoğu zaman da 3GB’nin altında kalıyor.
  • 1 terabayt trafik demişler. Arkadaşlar 1 terabayt trafik neredeyse hiçbir zaman dolduramayacağımız bir miktar. Eğer olur da siteniz bir anda ünlenirse belki bu konu sizi kısıtlar ama öyle bir siteniz olursa muhtemelen kazancınız da oluşacağı için kafanıza takmayın.
  • Sitenizin ilk defa açılmasında çok kritik bir öneme sahip olan DNS servisinizi de AWS Route 53’e emanet etmişler. Yani sitenizin DNS kayıtları çok hızlı bir şekilde ziyaretçilere ulaşacak. Bu çoğu zaman kimsenin aklına gelmeyen bir şey ama büyük siteler için kritik bir konu.
  • 50 GB CDN veri transferi ve DDoS koruması varmış. Bu CDN sayesinde sitenize girenler dünyanın neresinde olursa olsun, onlara en yakın sunucudan gideceği için hızlıca açılacak. Videolarımı izleyenler bilir, çoğunuzun websitesi Türkiye’deki kullanıcıları hedeflediği için her zaman sunucunuzun Türkiye’de olmasından yanayım. Ancak Amazon’un CDN sistemi bu konuyu hallediyor. Dolayısı ile, bu paketi seçmenizde hiçbir zarar görmez, aksine büyük fayda elde edersiniz.
  • 1 e-posta hesabı demişler, bu biraz kısıtlayıcı olmuş diyebilirisiniz ancak unutmayın ki her zaman Yandex gibi ücretsiz bir e-posta hizmetine kaydolup buraya yönlendirebilirsiniz. Keşke daha fazla olsaydı ama çok da kritik bir şey değil bence.
  • Firewall hizmeti, malum sitenize yapılacak saldırılar için bir koruma katmanı. Çoğu hostingde bu bile yok ve siteniz saldırılara açık oluyor.
  • Otomatik WordPress kurulumu artık her pakette var, burada da olması çok normal ve zaman kazandıran bir şey.
  • Bir de ücretsiz .com alan adı demişler. Bu da güzel bir hediye aslında. Dolar’ın yükselmesi ile biliyorsunuz basit bir alan adı almak bile 100 lira mertebesine geldi. Bu konuda Limonhost’un bu hediyesi ilaç gibi. Ayrıca, ücretsiz SSL de veriyorlarmış. Bu da bi 10-15 dolar deseniz, yine kardasınız.
  • Diğer paketlere bakınca, fiyat artışı ile birlikte az önce bahsettiğim kısıtlamaların bir kaçının iyileştiğini görebilirsiniz. İhtiyacınıza göre tercih sizin tabi ki.
  • Sistemin diğer özelliklerine gelince, periyodik WordPress yedekleme olduğunu söylemişler. İstte bağlı olarak gecelik, haftalık ya da sizin ayarlayabileceğiniz periyotlarda otomatik yedek alma işlemi gerçekleşebiliyormuş.
  • Bir de UPTIME KONTROL, yani hosting hesabınızı dakika dakika kontrol eden ve olası bir çökmede ya da hizmet kesintisinde size otomatik olarak haber veren bir sistem varmış. UPTIME, yani sitenin açık olmasının kritik olduğu işlerde epey yardımcı olabilir.
  • Limonhost’un bu paketlerinde, başka hostinglerde barındırdığınız WordPress siteleri ücretsiz bir şekilde taşıyabiliyormuş. Bakın işte hizmet diye ben buna derim.

Peki sayın Web Makinası, bu sistemi övdün durdun, sen olsan evde kendin bizzat kullanır mısın?

Kısa cevabım evet, kullanırım olacak. Uzun cevabıma gelirsek, arkadaşlar şirketim ODABLANC, müşterilerine website yapıyor. İşin sonunda son kararı müşteri verir. İşimiz ve bilgimiz gereği, müşterilerimize hosting seçiminde de yardımcı oluyoruz. Çoğu zaman müşteriler, siz ne derseniz biz de onu alırız dediğinde sitenin ihtiyaçlarına göre bir projelendirme yapıyoruz.

Websitenin performansının kritik olduğu müşterilerimizi bugüne kadar hep yabancı firmalara yönlendirdik. Bunun da sebebi, Limonhost’un sağladığı ve tamamen WordPress odaklı özel bir hosting hizmetini sağlayan yerli bir firmanın olmaması, olsa da haberimizin olmamasıydı.

Eğer Limonhost’un bu paketleri vaat ettiği hizmet kalitesini sunabiliyorsa, bizim de tercihimiz her zaman yerli hizmet almak olacaktır. Limonhost’u azıcık tanıyorsam, bu vaatleri fazlasıyla yerine getirebileceğine eminim. Yani, evet bu hizmeti de müşterilerimize tavsiye edebilirim.


Web Makinası Hizmetleri

Web Makinası YouTube Kanalı

Bir website kurmak istiyorsunuz ama her kafadan bir ses çıkıyor. Her videoda farklı bir anlatım var, birisi WordPress süper derken diğeri çöp diyor. Ücretsiz website yapın diye bir yerlere tıkladınız ama orası da her özellik için para istiyor. Peki ne yapacaksınız? Website kurup kendinizi, şiirlerinizi, elişi ürünlerinizi göstermek belki de birazcık para kazanmak bu kadar mı zor?

  • Kısa cevap, hayır hiç de zor değil. Uzun cevap? Hazırsanız, başlayalım.
  • wix.com ya da wordpress.com tamamen ücretsiz değildir. Aslına bakarsanız adamakıllı bir websitesinin ücretsiz olmasını beklemek, dondurmadan Lamborghini kazanmaya benzer. Herkes ister, belki bir şanslı kişiye çıkar
  • Gelelim WordPress.org’a. Tamamen kendi isteklerinize göre özelleştireceğiniz, o bu şu özelliği ekleyebileceğiniz ya da eklettirebileceğiniz yer WordPress.ORG’dur. WordPress.com tamamen ticari bir hizmetken, wordpress.org tamamen açık kaynak kodlu ve ücretsiz bir yazılımdır. Biz videonun burdan sonrasında wordpress.org adresinden indirip kurabileceğiniz halinden bahsedeceğiz.

Bir website iki parçadan oluşur.

Birincisi www.bilmemne.com gibi bir alan adıdır. Bu alan adını Godaddy, İsimtescil, Turhost ya da Natro gibi yerlerden alabilirsiniz. Genellikle yıllık 10 dolar civarında bir fiyatı vardır.

İkincisi ise “hosting” . Bunu da az önce saydığım yerlerden satın alabilirsiniz. Bunun fiyatı ise yıllık 60 TL’den başlar, 300-500  TL’ye kadar çok rahat çıkar.

Hosting

Çoğu kişi için yılda 150-200 TL arası hosting planı uygun olacaktır.► Hosting ve alan adını aynı yerden alırsanız, genellikle firma otomatik olarak bu ikisini eşleştirecektir ve sizin ayrıca bir DNS ayarı yapmanıza gerek kalmayacaktır.

Ancak bu ille de gerekli değil. Alan adını Godaddy’den, hosting’i Turhost’tan alıp birlikte de kullanabilirsiniz.

Az önce saydığım firmaların birini diğerinden diğerinden ayrı tutmuyorum. Hiçbirinden ticari bir çıkarım olmadığı gibi, tavsiye de vermiyorum.

Çoğu hosting firması, cPanel üzerinden size tek tıkla WordPress kurma imkanı veriyor zaten. Genelde cPanel’de en altta Installatron ya da Softaculous diye bir bölüm olur ve orada WordPress seçeneğini görürsünüz. Adres, site adı, kullanıcı adı ve parola girdikten sonra tamam diyip 2-3 dakika içinde WordPress otomatik olarak kuruluyor.


Web Makinası Hizmetleri

Web Makinası YouTube Kanalı

Veri yedekleme çok önemli. Fotoğraf, video ve dosyalarınızı yedeklemezseniz olası bir virüste ya da cihaz hatasında her şeyi kaybedebilirsiniz. Zyxel NAS326 (network attached storage, yani ağa bağlı depolama) cihazı kullanarak .

  • NAS cihazımızın tam adı Zyxel NAS326 2 Disk Slotlu Ağ Veri Depolama Cihazı.
  • Bu cihaz, 2 hard disk ile toplamda 24 TERABAYTA kadar veri depolayabilmenizi sağlıyor. Biz bugün Western Digital’in RED serisinden 2 TERABAYTLIK bir hard disk kullanacağız.
  • Bu model, RAID0, RAID1 JBOD ve BASIC raid tiplerini destekliyor.
  • Bu kadar terabaytı, 1.3 GHZ hızındaki Marvell Armada 380 işlemci ve 512 Megabaytlık DDR3 RAM ile sürüyoruz.
  • Cihazın arkasında bir adet gigabit ethernet portu var. Arkadaki USB portları USB 3.0, öndeki USB portu ise USB 2.0. Cihaz üzerinde SD kart okuyucu yok ama üst modellerde bu özellik bulunuyor.
  • Akıllı fan tasarımı dedikleri düzenek sayesinde, fanın epey sessiz çalıştığını söylemişler.
  • Cihazın üzerindeki SYNC butonu ile bağladığınız bir USB cihazından NAS’a ya da NAS’tan USB cihazına otomatik aktarım yapabiliyorsunuz.

Ürün sayfası
https://www.zyxel.com/tr/tr/products_services/2-Bay-Personal-Cloud-Storage-NAS326/
İndirme sayfası
https://www.zyxel.com/tr/tr/products_services/2-Bay-Personal-Cloud-Storage-NAS326/downloads


Web Makinası Hizmetleri

Web Makinası YouTube Kanalı

WhatsApp son bir kaç gündür kullanıcılarına yeni bir gizlilik sözleşmesini kabul etmeleri yoksa uygulamayı sildirip gitmeleri konusunda uyarı vermeye başladı. Hatta kullanıcıların bu konuda karar vermesi için 8 Şubat 2021’e kadar süre tanıdı. Bu tarihten sonra uygulamayı kullanacaksanız ya yeni şartları kabul edeceksiniz, ya da bir daha WhatsApp kullanamayacaksınız.

Peki yeni gizlilik sözleşmesi ile hangi bilgiler kimlerle paylaşılabilecek?

Bugün gizlilik konusunda epey lekeli olan Facebook, 2014 yılında WhatsApp’ı 19 küsür milyar dolara satın almıştı.

Wired dergisine göre WhatsApp’ın son günlerde kullanıcılarının ekranına gönderdiği uyarı, 2016 yılında Facebook ile hangi verilerin paylaşılacağına dair değişen kulların bir uzantısı.

Hatta dergi diyor ki, bu kurallar zaten 2016 yılından beri geçerli. Bugün öne çıkan yeni sözleşme konusu ise, WhatsApp’ın işletmeler için hazırladığı sistemi kullanan kullanıcılarının sürdürdüğü iletişimin nasıl depolanacağına ilişkin bir değişiklik.

BBC diyor ki: “2016 yılında gizlilik ve veri paylaşımı kurallarıyla ilgili yapılan büyük güncellemede kullanıcılara bazı verilerin Facebook ile paylaşılmasını devre dışı bırakabilmeleri seçeneği verilmişti; ancak yeni sözleşmeyle bu seçenek uygulamadan kalkıyor.”

Yani 2016 yılından sonra uygulamayı yükleyen bir milyarı aşkın kullanıcının verileri ise halihazırda Facebook ile paylaşılmaktaydı.

Peki WhatsApp hangi verilerinizi paylaşacak?

Söylenenlere göre yapılacak bu güncellemelerin, uçtan uca şifreleme (end-to-end encryption) uygulamasını etkilemediğini vurguluyor.

Yani mesajlarınızın WhatsApp, Facebook, FBI, CIA gibi kuruluşlar tarafından okunabileceği konusundaki durum, eskisiyle aynı. Bir şey değişmeyecek.

Bu da gönderdiğiniz mesajların, fotoğrafların ya da diğer içeriklerin sadece kendi akıllı telefonunuzda ya da gönderdiğiniz kişilerin cihazlarında görüntülenebilmesi demek.

Değişiklikler, daha çok sizin uygulamayı nasıl kullandığınıza yönelik bilgiler edinmek üzere toplanıyor.

WhatsApp’ın Facebook ile paylaştığı veriler arasında telefon numaranız, WhatsApp’ı ne kadar süre ve ne kadar sıklıkla kullandığınız, diğer kullanıcılarla nasıl bir etkileşim içinde olduğunuz, cihazınızla ilgili bilgiler, IP adresiniz, işletme sisteminiz, tarayıcı verisi, bataryanın sağlığı, uygulamanın versiyonu, mobil ağ, dil ve zaman dilimi yer alıyor.

Ayrıca kullanırken verdiğiniz izne göre konumunuz da Facebook ile paylaşabilen veriler arasında.

Johns Hopkins Üniversitesi’nden kriptolog Matthew Green, WhatsApp’ın mesajınızın içeriğini korumada çok iyi olduğunu ancak diğer her bilgi konusunda gizliliğinizi ihlal ediyor demiş.

Olay ne peki?

Facebook zaten Instagram olsun kendi uygulaması olsun hakkınızda epey bilgi sahibi. Şimdi de, WhatsApp kullanarak kiminle ne sıklıkta iletişim kurmuşsunuz, iletişimi nasıl yapmışsınız bunları inceleyecek. Ayrıca, WhatsApp’ta bir hikaye paylaştığınızda misal bir arabadan bahsediyorsanız araba reklamları görmeye başlamanız, dönerden bahsediyorsanız döner reklamı görme ihtimaliniz artıyor. Bu reklamları Facebook ya da Instagram kullanırken görmeniz mümkün.

Bu masum da görünse, siber güvenlik uzmanları bu hareketleriniz ile diğer uygulamalardaki profillerinizi eşleştirilebileceğini ve kim olduğunuzun bulunabileceğini söylüyor.

Facebook’un WhatsApp’ı bu denli kurcalaması, kullanıcıları Signal ve Telegram gibi alternatiflere yönlendiriyor. Twitter’a şöyle bir göz atmak bu konunun epey konuşulduğunu anlamak için yeterli.

Hatta, Facebook’ın WhatsApp’ı satın aldıktan sonra 2017 ve 2018 yıllarında WhatsApp’ın kurucuları Brian Acton ve Jan Koum sırayla şirketi terk etmişti. Hatta Brian Bey daha sonra açık kaynak kodlu Signal Protokolü’nü kuran Signal Vakfı’nı da kurmuştu.

Evet, epey gündemde olan ve bilgi kirliliğinden neyin ne olduğu tam anlaşılamayan WhatsApp konusunda bir de ben video çekeyim dedim. Tavsiyem, fikir edinmek için her zaman önce kendi araştırmanızı yapmanız yönünde olacaktır.

Siz WhatsApp’ı kullanmaya devam edecek misiniz? Yoksa Telegram ya da Signal mi kullanacaksınız? Bu konudaki fikirlerinizi yorumlara yazın, konuşalım tartışalım.

Haber kaynakları

► Wired
https://www.wired.com/story/whatsapp-facebook-data-share-notification/

► BBC Türkçe
https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-55610827


Web Makinası Hizmetleri

Web Makinası YouTube Kanalı

TP-Link Türkiye‘nin 48 gigabit ve 4 SFP portu barındıran T1600G-52PS JetStream network switch’in kutu açılışını yapıp özelliklerinden bahsedeceğim.

Bu ürünün tam adı TP-Link T1600G-52PS JetStream 48-Port Gigabit Smart PoE+ Switch with 4 SFP Slots ve şu özellikleri öne çıkıyor:

  • Toplamda 384W güç kaynağı ile 48 PoE+ bağlantı noktalarını destekler
  • L2+ Özelliği – Statik yönlendirme ağ kaynaklarının daha verimli kullanılabilmesi için dahili trafiği yönlendirmeye yardımcı olur
  • IP-MAC-Port Bağlama, ACL, Port Güvenliği, DoS Savunması, Fırtına Kontrolü, DHCP Gözetleme, 802.1X ve Radius Kimlik Doğrulama özellikleri size güçlü güvenlik stratejileri sağlar
  • L2/L3/L4 QoS ve IGMP gözetleme, ses ve video uygulamalarını en iyi hale getirir
  • Çift IPv4/IPv6 yığınlaması, MLD gözetleme, IPv6 komşu algılama ile IPv6 desteği
  • WEB/CLI yönetilen modları, SNMP, RMON ve çift görüntü çok sayıda yönetim özelliği sağlar

Peki bu ürün ne yapar?

T1600G-52PS toplamda 384W’a kadar PoE güç kaynağı ile 802.3at/af-uyumlu PoE destekleyen 48 adet 10/100/1000Mbps RJ45 bağlantı noktası sağlar.

Yani, şirketlerin kurumsal ağ ihtiyacını kolaylıkla karşılayabilecek bir cihaz. Sistem odasına kurun, kabloları bağlayın ve çalıştırın. Alın size mis gibi basit bir ağ.

PoE, power over ethernet yani ethernet üzerinden güç sağlayabildiği için, VoIP telefon, IP kamera ve kablosuz erişim noktalarınızı doğrudan bu cihaz üzerinden besleyebilirsiniz. Her bir port 30 watt’a kadar güç sağlayabiliyor.

Bu cihaz 4 adet Gigabit SFP yuvası ile donatılmıştır. Ek olarak, bu ürün yüksek performans ve statik yönlendirme, büyük kuruluş seviyesinde hizmet kalitesi (QoS) ve kullanışlı güvenlik stratejileri gibi güçlü L2 ve L2+ özellikleri sunar.

SFP ile bakır kabloların dışında fiber bağlantı ile yüksek hızda bağlantı sağlayabilirsiniz. Bunu L2 ve L2+ özellikleri ile birlikte kullandığınızda nefis bir kurumsal ağ altyapısına sahip olabilirsiniz.

L2 ve L2+ demişken,

Bu özellikler çoğu ev kullanıcısının ilgileneceği bir şey değil.

T1600G-52PS 802.1Q etiket VLAN, bağlantı noktası ayrıştırma, bağlantı noktası ikizleme, STP/RSTP/MSTP, Bağlantı Birleştirme Grubu ve 802.3x Akış Denetimi İşlevi de dahil olmak üzere çok sayıda L2 özelliğini destekler.

Ayrıca, Geri Döngü Algılama, Kablo Tanılama ve IGMP Gözetleme gibi gelişmiş özellikleri ağ bakımı için sunmaktadır. IGMP gözetleme, anahtarın çok noktaya yayın akışını sadece uygun abonelere iletmesini sağlarken, IGMP kısıtlama ve süzme ise, yetkisiz çok noktaya yayın erişimini önlemek için her bir aboneyi bir bağlantı noktası düzeyiyle kısıtlı tutar.

T1600G-52PS ayrıca, anahtar aracılığıyla dahili yönlendirme ile ağ bölümlendirmesi sağlamanın basit bir yolu olan L2+ özellikli statik yönlendirmeyi destekler ve daha verimli kullanım için ağ trafiğine yardımcı olur.

Güvenli Ağ Oluşturma

T1600G-52PS, yayın fırtınalarına, ARP saldırılarına karşı koruma sağlayan IP-MAC Bağlantı Noktası Bağlama, Bağlantı Noktası Güvenliği, Fırtına Kontrolü ve DHCP Gözetleme özelliklerini destekler.

Ek olarak, Erişim Kontrol Listesi (ACL, L2-L4 arası) özelliği kaynak ve hedef MAC adresi, IP adresi, TCP/UDP bağlantı noktaları ve hatta, VLAN ID temelinde veri paketlerini reddederek hassas ağ kaynaklarına erişimi kısıtlar.

Dahası, anahtar ağ istemcilerinin harici Radius sunucuları aracılığıyla yetkilendirilmesini sağlayan 802.1X ‘i destekler.

Gelişmiş Hizmet Kalitesi (QoS) Özellikleri

Anahtar; ses, veri ve video hizmetini tek bir ağda birleştirmek için çok sayıda Hizmet kalitesi (QoS) ilkesi uygular. Yönetici, sesin ve videonun her zaman için net, pürüzsüz, kesintisiz ve gecikmesiz olmasını sağlamak amacıyla Bağlantı Noktası Önceliği, 802.1P Önceliği ve DSCP Önceliği gibi çeşitli yollarla trafik önceliğini belirleyebilir.

Yani VoIP ve IP kameralarınızı bağlayabileceğiniz nefis bir cihaz.

Kurumsal Standartlarında Yönetim Özellikleri

T1600G-52PS kullanımı ve yönetilmesi kolay bir üründür. Bu ürün, kolay anlaşılır web tabanlı grafiksel kullanıcı arayüzü (GUI) ve endüstri standardı Komut Satırı Arayüzü (CLI), SNMP (v1/2/3) gibi çeşitli kullanıcı dostu standart yönetim özelliklerini destekler. RMON desteği, anahtarın değerli durum bilgilerini taramasını ve anormal olaylarda tuzakların gönderilmesini sağlar. Ayrıca, kapsamlı IPv6 destekleyen yönetim, IPv6 tabanlı ağa kolay bir geçişi mümkün kılar. Ürün, bunların yanı sıra, bir görüntünün kalitesi arttırılırken veya düşürülürken yaşanabilecek aksaklığı en aza indiren çift görüntü özelliğini destekler.


Web Makinası Hizmetleri

Web Makinası YouTube Kanalı

 

Geçtiğimiz sene bu bu kanalı kurarken sırf zorunlu olduğu için bir logo ve kanal banner’ı tasarlamıştım. Tasarlamıştım derken yanlış anlaşılmasın, Photoshop’u açıp bir iki ikonu üst üste koyup renklendirdim ve banner olarak koca koca WEB MAKİNASI yazan bir görsel hazırladım.

Daha önce markalaşma konusunda bir videom olmuştu. Dolayısı ile bu videoyu izlemişseniz, süslü püslü görsellerin pek de önemli olmadığı konusuna değinmiştim.

Bir önceki videomda Web Makinası’nın ikinci sezonuna hazırlandığımızdan ve bu süreçte daha sık içerik üretmeye çalışacağımızdan bahsetmiştim. Videoya kısa sürede pek çok yorum geldi. İlgi ve alakanıza çok teşekkür ederim :)

Şirketim ODABLANC’ın web sitesini geçtiğimiz aylarda yeniledik. Bunun sonucu olarak da markalarımızın tüm mecralarda güncel bir şekilde görüntülenmesinin önemli olacağını düşünüyoruz.

Web Makinası’nın ana renginin, şirketim ODABLANC ile aynı olmasını istedim. Ana rengimizin HEX kodu #28304e, yani “royal blue” olarak bilinen rengin bir tonu.

Ayrıca, şu an Web Makinası’nın profil fotoğrafı bölümünde benim rasgele hazırladığım logo bulunuyor. Bunun yerine, neredeyse 22 bin kişinin takip ettiği bu kanalı daha iyi yansıtacağını düşündüğüm bir profil fotoğrafı kullanmaya karar verdim. Bu fotoğrafı da, eski videolarımızdan bir tanesinden ekran görüntüsü ile alacağım.

Şimdi çalışmaya başlayalım.

YouTube kanalı için hazırlık yaparken hem anlatımı hem de işi kolaylaştırması için Stefan Asafti’nin ( @Stefan Asafti ) hazırladığı bu Photoshop şablonunu kullanacağım. Stafan’ın kanalını ve bu şablonun adresini açıklamalarda bulabilirsiniz. Neden şablon kullandığıma gelirsek, tek tek YouTube profil fotoğrafı boyutu, banner boyutu gibi ayarlarla uğraşmak yerine bu şablon hepsini otomatik olarak yaratıyor. İşimizi yaparken kullandığımız araçlardan da bahsedeceğimi söylemiştim ;)

Evet, bu videoda Web Makinası’nın YouTube kanalının “branding” yani marka görüntüsünü yenilerken nasıl çalıştığımı anlatmaya ve göstermeye çalıştım. Photoshop’ta uzman falan değilim, bir eğitimim de yok. Öyle başkaları gibi sanat eseri yaratamam ama gündelik işlerimi halledecek kadar bir şeyleri anca öğrendim.

Bu videomu beğendiniz mi? Photoshop üzerinde böyle canlı anlatımlı videolar çekerek basit şeyleri anlatmaya devam etmemi istiyorsanız, lütfen yorumlara yazın. Ayrıca, Instagram’da da WEB MAKİNASI’nın hesabını takip ederseniz harika olur.


Web Makinası Hizmetleri

Web Makinası YouTube Kanalı

2020 yılı hepimiz için zorlu geçti. Umarım önümüzdeki yıllarda bu virüs illetinden kurtulur ve normal yaşantımıza devam edebiliriz. Bir süredir yeni video yayınlayamadığımı pek çoğunuz farketmiş, Intagram’da bana bu konuda sık sık mesaj attığınız için teşekkür ederim.

Video çekemediğim uzun sürede boş mu durdum? Hayır,

  • Öncelikle ve en önemli gelişmeden başlayayım: Nişanlandım.
  • Bir anonim şirket haline geldik,
  • Website ve kurumsal e-posta altyapısı sağlayan bir departman kurduk,
  • KOBİ’lere bilgi teknolojileri konusunda altyapı kurmaya başladık,
  • TP-Link, Dell, Lenovo ve Zyxel’in partner firması olduk,
  • Kırkın üzerinde markanın ürün ve hizmet tedariğini sağlayabilmek için Penta’nın bayisi olarak çalışmaya başladık,
  • Ayrıca uzaktan ölçüm ve uzaktan takip için fiziksel bir donanım hazırlamaya başlayarak otomasyon sektörüne adım attık.

Anlayacağınız, biraz yoğundum.

Web Makinası, bugün 21 binden fazla abonesiyle pek çok kişinin izlediği küçük bir kanal haline geldi. Hepinize gönülden teşekkür ederim.

Ben video atmaya başlarken üç beş kişi izlerse ne ala diyordum. 100 abonem olduğunda bunu kutlamak için kurabiye yapıp afiyetle yemiştim. O dönem Instagram’da takip edenler hatırlar, herkes gibi ben de pandamı sürecinde evdeki fırını kullanmayı öğrendim :)

Dediğim gibi, Web Makinası’nda bahsedilen konuların pek ilgi çekeceğini düşünmüyordum. Gelen mesajlardan aslında bu konularda bilgi edinmek isteyen ne kadar çok insan olduğunu gördüm. Bu beni hem şaşırttı hem de daha fazla bilgi verebilecek videolar çekmek için beni de motive etti.

Bu kanal sayesinde birbirinden değerli insanlarla tanışma fırsatım oldu. Hatta bir kaç kişiyle işlerimizde de birlikte çalışma fırsatı yakaladık.

Bugün hala günde onlarca mesaj ve e-posta geliyor. Bu mesajlar, e-ticaret’e başlama ya da website kurma konularında yoğunlaşıyor. Bu sorulara daha iyi cevap verebilmek için geriye dönük analiz yapma fırsatım oldu. Ayrıca, şirketimin sitesi olan odablanc.com’da da siteyi ziyaret edenlerin davranışlarını da göz önüne alarak yeni sezonda neler yapabileceğimizi epey düşündük.

Web Makinası’nın ikinci sezonunda üç yeni video serisi planlıyoruz:

  • Adım adım kurumsal bir site kurma
  • Adım adım e-ticaret sitesi kurma
  • Başarılı bir websitede olması gereken özellikler

Bu adım adım videolarında hayali bir şirkete kurumsal bir site kurarken

  • Hazırlık süreci
  • Sitenin planlanması
  • Kurulum ve tasarım
  • Temel ayarlar ve eklentiler
  • Teslim

Süreçlerinden bahsedeceğim.

Aynı şekilde, adım adım e-ticaret sitesi kurma konusunda, kurulum, ürün ekleme, pazar yerleri entegrasyonu gibi konularda videolar çekeceğim. Ayrıca mali ve hukuki konularda henüz kesin olmasa da konuk katılımcılar ile video çekmeye çalışacağız.

Bütün bunların yanısıra, sizlerden gelen sorular arasında

  • Müşteriler ile nasıl iletişim kurulur
  • Nasıl teklif hazırlanır
  • Sözleşme yaparken nelere dikkat etmeliyim
  • Şirket kurmam gerekli mi

gibi sorular geliyor. Bu konular üzerinde de en azından kendi tecrübelerimi aktarabileceğim videolar çekmeye çalışacağız. Bu başlıkların içeriği genellikle sizden gelen sorulara göre şekilleneceği için siz ne kadar sorarsanız, o kadar detaylı olacaktır.

Web Makinası’nın ikinci sezonunda ilk defa deneyeceğimiz yeni içerikler de olacak. Hani az önce kırktan fazla markanın ürün tedariğini yapabildiğimizden bahsetmiştim ya, işte bu markalardan bazıları işlerimizde kullanmadan önce deneyebilmemiz için bize demo ürünler gönderiyor.

Ben de bunun üzerine düşündüm ve dedim ki, hazır ürünler bize geliyor, gelmişken ürünlerin kutu açılışı, nerede ve nasıl kullanıldığı, kimlere lazım olabileceği ve sizin işinizi nasıl kolaylaştırabileceği konularında neden video çekmeyeyim ki?

Tabi işimiz gereği bu ürünler iPhone falan değil, daha çok kurumsal şirketlerin bilgi teknolojileri gibi altyapısal ihtiyaçları karşılayacak şeyler oluyor.

Bir diğer içerik türü ise söyleşiler. Yıllardır bu sektörde çalıştığım için ister istemez birbirinden değerli insanlarla tanışıyorum. Kimisi e-ticaret uzmanı, kimisi grafik sanatçısı. Daha önce de bahsettiğim gibi belki de bir mali müşavir ya da mobil uygulama geliştiricisi. Bu videolarda sizden gelen sorulara da cevap vermeye çalışacağız.

En son olarak web, hosting, WordPress, e-ticaret, işlerimizi yaparken kullandığımız cihaz ve yazılımlar hakkında “haberler” gibi videolar paylaşacağımız bir içerik türü üzerinde çalışıyoruz.

Ayrıca, Instagram hesabımız olan @webmakinasi’nı da çok daha aktif kullanmaya çalışacağım. Bir de Discord sunucusu kurduk, adresi açıklamalarda yazacağım. Burada da Timur Sevimli gönüllü olarak bize yardımcı oluyor.

Kısaca 2021 ve sonrasında Web Makinası’nda neler yapmaya çalışacağımızı anlattım. Tabi ki sizden gelen yorumlar ve taleplere göre her şey şekillenecektir. Bazı duyuruları Instagram’dan da yaptığım için @webmakinasi Instagram hesabını takip ederseniz daha fazla iletişimde kalabiliriz.

Web Makinası’nın 2. sezonunda neler görmek istediğinizi yorumlara yazmayı unutmayın!

Bir sonraki videoda görüşmek üzere hoşçakalın.


Web Makinası Hizmetleri

Web Makinası YouTube Kanalı

E-ticarete başladınız, siteniz kuruldu ve belki de ilk satışınızı yaptınız. Fakat işler beklediğinizden yavaş gidiyor. Peki bu gidişatı tersine çevirmenin bir yolu yok mu? Var, hem de bir sürü yolu var ve ben bu videoda ürün sayfanızın tasarımını iyileştirerek müşterilerine güven veren, kullanımda kolaylık sağlayan ve satışlarınızı arttırmanıza yardımcı olabilecek yöntemlerden bahsedeceğim.

Özet: Online alışveriş yapan müşteriler, ne satın alacağına karar vermek için ürün sayfalarını gezer. Sizin yapmanız gerekense, müşterilerinizin ürünleri incelemesini sağlayarak aklındaki sorulara cevap vermek ve onları satışa yönlendirmektir.

E-ticarette, ürün sayfaları bir sitenin başarısı için kritik öneme sahiptir. Müşterilerin bilinçli bir satın alma kararı verebilmeleri için yeterli bilgiye sahip olmaları gerekir. Ürün sayfası, müşterilerinizin bu ürünü satın alıp almayacağına ve ne satın alacağına karar verdiği yerdir. Dolayısıyla bu Sayfa eksiksiz bir ürün bilgisi içermeli, kullanıcıyı ürün hakkında basit bir şekilde eğitmeli ve bilgilendirmelidir.

E-ticarette müşteriler ürüne dokunamaz, bir satış temsilcisine soru soramaz, bir öğeyi deneyemez veya satın almadan önce öğeyi kullanamaz. Genellikle son çare olarak kullanılsa da canlı sohbet yoluyla sorular sorabilirler. Elbette, çok hevesli olan müşteriler malzemeyi hissetmek için renk örnekleri sipariş edebilir. Hatta aralarındaki en cesur müşteriler sanal bir deneme aracını denemeye bile istekli olabilirler.

Ancak tüm bunların yüksek bir etkileşim maliyeti vardır, güçlü motivasyon ve sitede zaman harcamak için istekli olmayı gerektirir. Çoğu durumda, müşteriler bu kadar fazla zaman harcamak istemezler.

Bu nedenle ürün sayfasının ilgili bilgileri mümkün olduğunca hızlı ve kolay gösterecek şekilde hazırlanmış olması gerekir. Unutmayın ki müşterilerin aklındaki soruların yanıtlanması ve ürünün doğru bir şekilde temsil edilmesi emin olmak e-ticaret sitesinin yararınadır.

Kötü hazırlanmış ürün sayfaları iki ana sonuç doğurur ve her ikisi de e-ticaret sitesinin alehinedir:

Alışveriş yapanlar ürünün niteliklerini karşılayıp karşılamadığına karar veremez ve bu nedenle satın alma işlemini terk eder. (Eşeği sağlam kazığa bağlamak.)
Satın alım yapanlar ise ürün hakkında yeterli bilgiye sahip olmadığı için ileride ürünü iade edebilir, e-ticaret siteniz hakkında kötü yorumlarda bulunabilir.

Olması Gerekenler

Açıklayıcı ürün adı
Kısa ve bilgilendirici ürün açıklaması
Tanınabilir resimler
Görüntünün genişletilmiş görünümü
Ürüne özgü ek ücretler dahil fiyat
Renk ve boyut gibi net ürün seçenekleri ve bunları seçmenin bir yolu
Ürünün stok durumu
Alışveriş sepetine eklemenin, eklenmişse de belli etmenin açık bir şekilde gösterilmesi

Olursa iyi olur
Derecelendirmeye göre sıralanabilir veya filtrelenebilir müşteri veya uzman derecelendirmeleri veya yorumları
Ek ürün resimleri (döndürülmüş veya ayrıntılı görünümler, kullanımdaki ürünün animasyonlu görüntüleri)
Ürün videoları
Ürün görüntülerinde yakınlaştırma veya yatay kaydırma işlevi
İlgili ürün önerileri
İstek listesi

Afili Özellikler
Sanal deneme (örneğin, fotoğraf yükleme veya artırılmış gerçeklik yoluyla)
Müşterilerden gelen fotoğraf veya video incelemeleri
İncelemelerde meta veriler ve gelişmiş filtreleme
Yinelenen veya abonelik satın alma seçenekleri
Ürün özelleştirme araçları
360 ° fotoğraflar
Adım adım nasıl yapılır videoları veya animasyonları

Ürünle ilgili Soru ve Sorunları Tahmin Edin ve Yanıtlayın

Müşteriler ürünle ilgili merak ettiği her şeye cevap bulmak için ürün sayfasına girer. Bugün bile bir çok e-ticaret sitesinde ürün hakkında yeterli bilgi bulamayabiliyorsunuz. Baktığı ürünün aradığı ürün olup olmadığından emin olamayan müşteriler siteyi terk ediyor ve satış kaybediyorsunuz.

Satın alım yapanların bir kısmı bu işlemi tam emin olmadan yaptığı için sonradan iade edebiliyor. Bu da e-ticaret operasyonunuza zarar veriyor.

Sitenizin satışını ve gelirini arttırmak için kullanıcıların doğru ürünü aldıklarından emin olmasını sağlamalısınız. Etkili ürün sayfalarında metin ve görsel içeren ürün açıklamaları olmalıdır. Bunu da şöyle yapabilirsiniz:

Laf kalabalığı ya da aşırı pazarlama yapmadan ürünü tam ve doğru bir şekilde anlatın. Kullanıcılar pazarlama laflarını değil, ürünün sağlam bir tanımını, nasıl kullanılabileceğini, neye benzediğini ve ne yaptığını araştırıyor. Müşterileriniz e-ticaret sitesinde alışveriş yaparken her yazıyı okumaz, üstünkörü geçerler. Genelde bu yazıların başını okur, sonlara doğru hızlıca geçiştirirler. O yüzden ürün açıklamasındaki ilk birkaç satıra çok dikkat etmelisiniz.

Açıklamalar kısmında ayrıca ilk başta bilinmemesi muhtemel konulara da değinmelisiniz. Misal ürününüz tamamen geri dönüştürülmüş ürünler kullanılarak üretildiyse belirtin. Ya da ürününüz el yapımı ve dolayısı ile fotoğraflarda görülen örneklerden bazı farkları olabilirse bunları yazın.


Web Makinası Hizmetleri

Web Makinası YouTube Kanalı

Yepyeni bir logo hazırlayıp, kartvizit bastırarak harika bir marka yarattığınızı mı sanıyorsunuz? Hayır, marka yaratmak sadece bundan ibaret değildir ve siz böyle sandığınız için genellikle başarısız oluyorsunuz.

Markalaşmak bir logo çizip antetli kağıt tasarlamaktan daha fazlasıdır. İşte bu videoda size bu konudan bahsedeceğim.

Instagram ve YouTube’da konuştuğum takipçilerimin çoğundan “yeni logom nasıl olmuş, beğendiniz mi diye iyi niyetle sorulmuş sorular geliyor. Çoğu zaman bu logonun yanında diğer herkesin kullandığı ve benim gerçekçi bulmadığım iddialı sloganlar da oluyor.

“işinizi internete taşıyın”
“kurumunuza uygun çözümler”
“geleceğe bizimle adım atın”
“web bizim işimiz”
“internet bizden sorulur”

Siz ne demek istediğimi anladınız. Üstüne üstlük bu arkadaşların bana gönderdiği “yeni kurumsal kimlik”, Google’da arama yaptığımda neredeyse aynısını bulabileceğim bir logodan oluşuyor.

Bana ne düşündüğümü sorduklarında hemen hemen hepsine aynı cevabı veriyorum: Marka sadece bir logodan ibaret değildir. Peki şekilden ibaret değilse nedir o zaman bu marka dedikleri?

Marka, sizinle çalışan müşterinizin sizin hakkınızda hissetiklerinin toplamıdır.

Hadi, kendinize sorun: Benim müşterim olmak nasıl bir şey? Logomu gören müşterim gerçekten ne hissediyor?

En son ne zaman müşterinizi arayıp her şey yolunda mı? Sitenizde bir ihtiyacınız var mı? diye arayıp sordunuz?

Şirketim odablanc’ı, 2012’nin Şubat ayında o dönem birlikte çalışmaya karar verdiğimiz grafik sanatçısı Ufuk Usta ile birlikte kurduk. Amacımız, onun tasarım benim yazılım bilgimi bir araya getirerek KOBİ’lere uygun ve güzel işler hazırlamaktı. Ufuk Usta’nın hazırladığı kurumsal kimliğimizin merkezinde ise şirketin ismi olan odablanc’ın stilize edilmiş bir hali bulunuyordu.

O dönem amacımız iş yapıp para kazanmak olduğu için çok detaylı bir matbu, yani fatura, antetli kağıt, sunum dosyası gibi detaylara girmedik.

Bu logo ile uzun yıllar “web sitesi yapan” bir ajans gibi çalıştık. O günlerde çalışmaya başladığımız kimi müşterilerle halen çalışmaya devam ediyoruz.

Tabi bu süre içerisinde hem biz hem de müşterilerimizin talepleri değişmeye başladı. Biz de değişime adapte olarak hizmetlerimizi genişlettik. “tek bir iş yapmaktan, çok boyutlu çözümler sağlayan bir şirket haline” geçişimizi de sembolize etmesi için 2017 yılının ikinci yarısında artık bir sanat yönetmeni olan Ufuk Usta ile tekrar çalıştık ve yeni logomuza geçiş yaptık.

Yeni logomuz, sağladığımız pek çok işi yansıtacak şekilde artık “çok boyutlu” hale geldi. Eskiden tek bir renk kullanırken, bugün her renge, her ortama uyum sağlayabilecek “renksiz” bir kurumsal kimliğe geçiş yaptık.

Bu sırada müşterilerimiz bu logonun değişmesi hakkında ne düşündü? Ben söyleyeyim: hiçbir şey. Bazen toplantılarda aa logonuz mu değişti? diye soran oldu tabi ki ancak saatlerce, günlerce bunu konuşmadık.

Peki o zaman biz bunca değişikliği boşuna mı yaptık? Hayır. Videonun başında size söylemiştim ya, kurumsal kimlik bir logo ya da kartvizit demek değildir. Markanız, sizinle çalışan müşterinizin sizin hakkınızda hissetiklerinin toplamıdır.

Peki ülkemizde ve dünyadaki dev ajanslar, grafik sanatçıları boşa mı çalışıyor? Pepsi logosunu vesaire değiştirmek için boşuna mı 1.2 milyar dolar harcadı? Ben onlardan daha iyisini mi biliyorum?

Tabi ki hayır. Elbette ki bir logo, kullandığı renkler, şekil, kartvizit, antetli kağıt bir şirketin kurumsal görüntüsünü yaratmakta işe yarıyor. Şirketler logolarını futbol takımlarının formalarına koyarak ismini göstermek için adeta birbiriyle yarışıyor ve belli ki bu işe de yarıyor.

Ben sadece bir marka yaratmak için sadece logo çizmek, renk seçmek ya da kartvizit yaptırmanın tek başına yeterli olmayacağını söylemek istiyorum.

Özellikle freelance iş yapan, bir marka yaratmak isteyen insanların tüm gücünü acayip güzel bir logo çizmeye değil, iş yaptığı kişi ve şirketleri daha mutlu etmeye ayırmasının marka yaratma sürecinde daha fazla işe yarayacağını söylemeye çalışıyorum.

Facebook pek çoğunuz için sadece yaşlıların kullandığı, kullanıcı gizliliği konusunda lekeli bir marka. Yakın zamanda logosunu değişti fakat kaç kişi sırf logo değiştiği için Facebook hakkındaki fikirlerini değiştirdi. Logolar değişir. Apple da değişti, Microsoft da değişti, Facebook da değişti. Siz logonuzun şeklinizi nasıl yaparsanız yapın, önemli olan insanların ne düşündüğüdür.

Eğer müşterilerinizin gözünde iyi bir konuma yerleşirseniz, logonuz nasıl olursa olsun markanız hep değerli olacaktır.

Özetleyecek olursak, bir marka yaratmaya çalışırken en afili logoya, renklere sahip olmaya çalışmak yerine önce müşterilerinizi memnun etmeye çalışın. Böylece yarın öbür gün sizinle tekrar tekrar çalışmak için hevesli olacak bir müşteri kitlesine sahip bir marka yaratabilirsiniz. Ondan sonra en güzel logo, renk, kartvizit sizin olsun :)


Web Makinası Hizmetleri

Web Makinası YouTube Kanalı

E-Ticaret'te Mesafeli Satış Sözleşmesi Nedir, Nasıl Hazırlanır? Ön bilgi formu nedir?