E-Ticaret e Nasıl Başlanır? 2022 yılında e-ticarete başlamanın yolu
E-ticaret e girmek isteyenlerin atabileceği adımlar arasında Trendyol‘da satış, Instagram’da satış, WooCommerce, IdeaSoft, Ticimax ve ikas gibi platformlar ile kendi sitenizi kurmak yer alıyor.
E-ticarete gireceğiz ama nasıl gireceğiz? Trendyol’da mağaza mı açmalı, Instagram’da mı satmalı yoksa kendi e-ticaret siteni mi kurmalı ya da İkas mi kullanmalı? Türkiye’de sadece geçen sene 381 milyar liralık e-ticaret alışverişi yapıldı. Peki bu pazardan pay almak istiyorsak nasıl hareket etmeliyiz? İşte bu videoda, size 2022 yılında e-ticarete girmek isteyenlerin atabileceği adımları anlatacağız.
Sadece geçen sene, Türkiye’de insanlar 3 milyar 347 milyon adet sipariş vermiş. Böylesi bir ortamda insanlar ya bana 300 sipariş düşse, sipariş başına da 100 lira kazansam ooh 30bin lira havadan ek gelir mis diye düşünüyor. ODABLANC’ı her hafta belki 10 kişi e-ticarete girmek istediği için arıyor. İlgi çok ancak bu konuda bilgi ve yönlendirme olmadığı için herkes şaşkın.
E-ticarete başlamak isteyenlerin izleyebileceği yollar
Trendyol’da mağaza açmak
Türkiye’de e-ticaretten gelir elde edebilmenin en kolay yolu, Trendyol’da satışa başlamak. Herkes Trendyol’u biliyor, üstelik alışveriş için de güvenli bir yol. Peki Trendyol’da satışa başlamak için ne yapmalıyım? İşte çoğu kişinin hayallerini yıkan tek engel burada karşınıza çıkıyor. Trendyol’da satış yapabilmek için şirket olmak zorundasınız. Çoğu zaman en basit şirket yöntemi olan Şahıs Şirketi kurmak yeterli oluyor.
Peki Trendyol nasıl çalışıyor? Trendyol, yaptığınız satış fiyatı üzerinden komisyon ve kargo ücreti kesiyor. Yani 200 liraya sattığınız bir üründen örneğin %10 komisyon alıyor. Bir de kargo ücreti alıyor, misal 30 lira. Size kalıyor 150 lira.
Tabi komisyon oranı her üründe %10 değil. Örneğin aksesuar ürünlerinde %5 ile 25 arasında, elektronikte %6 ile 25 arasında, giyimde %17 ile 20 arasında her ürün ya da ürün grubunda değişen oranlar var. Buna bir de komisyon maliyeti ve daha da kötüsü, rakiplerinizin fiyatı dibe düşürüp piyasayı öldürme hamlesi eklenince, Trendyol’da çok da kar edemiyorsunuz.
Benim tavsiyem, ne olursa olsun Trendyol’a girmeniz. Karlı satış yapamasanız da, ürünlerinizin bilinirliğini arttırmak için mutlaka Trendyol’da yer almalısınız. Bu söylediğim Trendyol dışındaki e-ticaret pazar yerleri için de geçerli. Hepsiburada, n11 ve Amazon gibi platformlarda da yer almanız, Trendyol kadar önemli.
Tamam, Trendyol’a girdik. Karlı olmasa da satışa başladık ve anladık ki müşteriler ürünlerime ilgi duyuyor. Peki bundan sonra ne yapmalı? Şimdi e-ticaret girişiminizin ikinci aşamasını anlatacağız.
Instagram’da satış yapmak
Eski dostumuz Instagram, insanların saatlerini geçirdiği ve karşısına çeşit çeşit ürün çıkıp arkadaşlarıyla paylaştığı bir ortam. Trendyol’da sizden ürün alan varsa, mutlaka Instagram’da da ürünlerinizle ilgilenen birileri vardır. Ürünlerinizi Instagram’a güzel görsellerle ekleyip bir de Reels çekmeye başladığınızda, ürünlerinizin keşfedilmemesi neredeyse imkansız. Üstelik kendi bütçenizi belirleyip düşük ücretlerle reklam verebiliyorsunuz.
İşte Trendyol’dan sonra Instagram’a girmenizin faydası burada ortaya çıkıyor. Şimdi ürünü görenler, reklama tıklamasa bile ürün adını Google’da ya da Trendyol’da arattığında sizin sayfanızı bulup ürününüzü satın alabiliyor.
Instagram’da insanlar ürün fiyatı soruyor biliyorsunuz. Böyle olunca insanlara ürünün Trendyol linkini paylaşabilirsiniz. Hop gördünüz mü? Dört başı mahmur tatlı bir e-ticaret girişimi kurdunuz.
Instagram reklamları diyince insanlar irkiliyor. Bunun en doğru yöntemi diye bir şey yok. Kimisi 50 liralık reklamla, kimisi 500 liralık reklamla doğru hedef kitlesine ulaşabiliyor. Bunu bulabilmenin tek yöntemi farklı reklamlar deneyerek en işe yarayanı görmek. Çünkü Instagram’da insanları yaşadığı yer, yaş, eğitim ve medeni durumu, evli mi, çocuklu mu gibi seçeneklerle hedefleyebilirsiniz.
Yani yenidoğan ürünleri satıyorsanız, bebek bekleyen kadınları hedefleyebilirsiniz. Ya da futbolla ilgili ürün satıyorsanız, futbol takımlarını ya da futbol hesaplarını takip eden kişileri hedefleyip mutlu sona ulaşabilirsiniz. Bunun tek yolu, bu yöntemleri deneyip işe yarayanı seçmek.
Şimdi geleceğiz, e-ticaret girişimimizin kurumsallaşma ve ben oldum aşamasına. Kendi web sitenizi kurmak.
Kendi Web Sitenizi Kurmak
Instagram’da satış yapıp da site yapmak istiyorum diyenlerin bana en çok söylediği şey, müşteriler web sitemiz olmadığını görünce bize inanmıyor, hatta daha da kötüsü dolandırıcı olduğumuzu düşünebiliyor. Ayrıca artık insanları kendi sitemize yönlendirirsek komisyon da ödemeyeceğimiz için karımızı arttırabiliriz diyor.
Web site kurmak Web Makinası’nın uzmanlık alanı olduğu için bu konuda size epey bilgi vereceğiz.
Artık satış yapabileceğiniz bir e-ticaret sitesi kurmak eskisi kadar pahalı bir yatırım değil. E-Ticaretin Yolu ile 500 TL’ye, kredi kartı ile satış yapabileceğiniz bir e-ticaret sitesi kurabiliyoruz.
Trendyol’da satış yapmak için şirket olmanız gerekiyor ya, işte kendi e-ticaret sitenizi kurmak için şirket olma zorunluluğu yok. İşin güzel tarafı da bu zaten. E-ticareti denemek isteyenler, Trendyol gibi platformlarda satış yapabilmek için şirket kurma riskine girmek istemiyor.
E-Ticaretin Yolu ile satışa başlayın
Şimdi, kredi kartı ile satış yapabileceğiniz e-ticaret web siteniz için sahip olduğunuz seçeneklerden bahsedelim.
Tüm dünyada, ödemeyi kredi kartı ile alacaksanız, mutlaka kart komisyonu ödersiniz. Eğer komisyon ödemek istemiyorsanız, müşterinizden havale yapmasını istemelisiniz ama çoğu kişi buna yanaşmıyor.
İlk yöntem, az önce de bahsettiğim gibi 500 TL’ye kurduğumuz e-ticaret sitesi. Kredi kartı ile ödeme de alabileceğiniz bu sistemde, şirket olanlar satış başına %0.59, şirket olmayanlar %1.49’dan başlayan minicik komisyonla ödeme alabiliyorsunuz. Yani 100 liraya sattığınız bir üründen sadece 59 kuruş komisyon ödeniyor. Bu komisyona, banka ve kredi kartı sistemlerinin ücretleri dahil. Rüya gibi değil mi? İşte Web Makinası farkı :)
WooCommerce ile kendi sitenizi kurmak
Gelelim ikinci yöntem olan WooCommerce ile e-ticarete girmeye. Herkes WordPress ve WooCommerce’in ücretsiz olduğunu duyuyor. Bu yalan da değil. Ancak bunu kurup işe yarayan bir site yapmayı bilmiyorsanız, bu işi yapmasını bilenlere bir hizmet bedeli ödemelisiniz. Bu tür bir web site kurmak, genelde birkaç bin liraya mal oluyor.
Ayrıca, kredi kartı ile ödeme alabilmek için bankalara ya da iyzico gibi aracı kuruluşlara başvurup sanal pos almanız gerekiyor. Bu da epey zaman alabilen ve şirket değilseniz reddedilmenizin dahi mümkün olduğu bir süreç.
Tabi, WooCommerce ile bir site kuracaksanız, bunun bir sürü güncellemesi bakımı falan var. Cep telefonunuzdaki en dandik oyuna bile haftada bir güncelleme geliyorken, e-ticaret girişiminizin kalbi olan web sitenizde bununla sık sık karşılaşabileceğinizi de belirtmeden edemeyeceğim. Bunları kendi başınıza yapabiliyorsanız harika ama çoğunluğunuz bunları yaparken ortaya çıkan sorunlardan ötürü sitenin çökmesi gibi problemle karşı karşıya kalabiliyor.
Anlayacağınız, eğer web site yapmak ve bakımıyla uğraşacak bilgi ve birikiminiz yoksa, bu yöntem sizi ortada bırakabilir.
Ideasoft, Ticimax ve İKAS kullanmak
Gelelim diğer bir yönteme, hazır e-ticaret altyapıları kullanmak. Eğer böyle bir yol izleyecekseniz, karşınıza Ideasoft, Ticimax ve hatta son zamanlarda sık sık karşımıza çıkan İKAS’a değineceğiz.
Ideasoft ve Ticimax gibi hazır e-ticaret altyapıları ülkemizde bu sektörü sırtlayan büyük oyunculardan ikisi. Bu firmalar, genelde hemen her ihtiyaca cevap verebilen altyapıları ile pek çok büyük firmanın altyapısını sağlıyor. Misal özel kargo entegrasyonu mu istiyorsunuz? Muhasebe ve stok entegrasyonu mu lazım? XML’iniz var ve binlerce ürün mü gireceksiniz? İşte bu hazır altyapılar sizlere bunları ve daha fazlasını sağlıyor. E süpermiş abi, hemen bu firmalarla çalışalım ne bekliyoruz?
Burada karşımıza yatırım maliyetleri çıkacak. Bu firmaların giriş maliyetleri, e-ticarette şansını denemek isteyenler için biraz pahalı kalabiliyor. Kredi kartı ile satış yapabileceğiniz paketler 10bin lira gibi bir başlangıç ücreti istiyor. Eğer az önce saydığım kargo entegrasyonu, muhasebe ve stok entegrasyonu gibi özellikler de isterseniz, fiyat daha da artıyor.
E-ticarette kendinizi denemek istiyorsanız bu altyapılar size pahalı kalabilir. Ancak bu işi bir süredir yapıyorsunuz ve artık kargoydu, muhasebeydi, stoktu işler yoğunlaştıysa bu seçeneklere yönelmek doğru bir tercih olabilir.
Peki her yerde reklamlarını gördüğümüz İkas’ın farkı ne? İkas’ı yeni nesil bir sistem olarak düşünebiliriz. Modern ihtiyaçlara cevap verebilecek bir altyapısı olan İkas’ın en ucuz paketi, bu videoyu hazırladığım zamanlarda ayda 499 TL + KDV gibi bir bedelle sunuluyor Basitçe yılda 7bin lira gibi bir maliyeti var. Burada da daha fazla özellik istiyorsanız fiyatlar artıyor.
Özet ve E-Ticaretin Yolu ile serüvene başlamak
Bizce e-ticarette kendini denemek isteyenler Trendyol, Hepsiburada ya da N11 gibi platformlara girmeli. Bu platformlarda satış yapabilmek için şirket olmanız gerekiyor. Bu da çoğu kişi için bir engel.
Şirket olmayanlar için en kolay yol ise Instagram gibi bir platformda satış yapmayı denemek. Buna, kendinize ait bir e-ticaret sitesi kurmak da eklenince işe hazırsınız.
Kendi sitenizi kurmak isterseniz, bahsettiğim 3 yöntem arasından bir tanesini seçmelisiniz. Eğer teknik konulara hakimseniz, WooCommerce kullanın. Bu konuda kendinize güvenmiyorsanız, misal bizim sunduğumuz e-ticaret altyapısını seçebilirsiniz. Neticede deneme yapabilmek için 500 TL ödemek çok da uçuk bir fiyat değil.
Eğer işleri büyüttüyseniz Ideasoft, Ticimax ve İkas gibi büyük oyuncuları deneyebilirsiniz. Onların da giriş maliyetleri biraz yüksek kalabiliyor.
Her ne seçerseniz seçin, ürünlerinizin fotoğraflarını ve hatta videolarını çekmeniz gerekecek. Artık her yerde küçük ürün çadırı bulabiliyorsanız. E tabi cep telefonları da gerçekten çok güzel video ve fotoğraf çekebiliyor. Aslında elinizdeki bu cihazlarla eskiden binlerce liraya mal olacak çekimleri basit de olsa yapabilirsiniz.
Instagram’da reklam vermek de gerçekten kolay. Instagram hesabını işletme hesabına geçirip gerçekten de küçük bütçelerde reklam denemeleri yapabilirsiniz. Misal 100 TL’ye 2-3 gün boyunca belirlediğiniz özelliklere sahip insanlara ulaşabilirsiniz. Çektiğiniz fotoğraf ve videoları da kullanarak başarılı bir kampanya yapmak işten bile değil.
Burada size anlattığım her şeyi kendiniz tek başınıza yapmayı deneyebilirsiniz ve üstelik gerçekten de başarılı olabilirsiniz. Fakat bizi arayanların ortak derdi e-ticaret süreç ve terimlerine hakim olmadıkları ve kafalarının karıştığı. İşimiz bu olduğu için ücretli e-ticarete giriş ve süreç danışmanlığı veriyoruz. Bunu bir tek yapan ben değilim elbette.
eticaretinyolu.com‘a girip şu formu doldurarak ücretsiz ön başvuru yapabilirsiniz. Sizi arayıp ihtiyacınıza uygun bir süreç belirleyip birlikte e-ticarete adım atabiliriz.