Website nasıl kurulur? WordPress ile nasıl website yapılır?
Bir website kurmak istiyorsunuz ama her kafadan bir ses çıkıyor. Her videoda farklı bir anlatım var, birisi WordPress süper derken diğeri çöp diyor. Ücretsiz website yapın diye bir yerlere tıkladınız ama orası da her özellik için para istiyor. Peki ne yapacaksınız? Website kurup kendinizi, şiirlerinizi, elişi ürünlerinizi göstermek belki de birazcık para kazanmak bu kadar mı zor?
- Kısa cevap, hayır hiç de zor değil. Uzun cevap? Hazırsanız, başlayalım.
- wix.com ya da wordpress.com tamamen ücretsiz değildir. Aslına bakarsanız adamakıllı bir websitesinin ücretsiz olmasını beklemek, dondurmadan Lamborghini kazanmaya benzer. Herkes ister, belki bir şanslı kişiye çıkar
- Gelelim WordPress.org’a. Tamamen kendi isteklerinize göre özelleştireceğiniz, o bu şu özelliği ekleyebileceğiniz ya da eklettirebileceğiniz yer WordPress.ORG’dur. WordPress.com tamamen ticari bir hizmetken, wordpress.org tamamen açık kaynak kodlu ve ücretsiz bir yazılımdır. Biz videonun burdan sonrasında wordpress.org adresinden indirip kurabileceğiniz halinden bahsedeceğiz.
Bir website iki parçadan oluşur.
Birincisi www.bilmemne.com gibi bir alan adıdır. Bu alan adını Godaddy, İsimtescil, Turhost ya da Natro gibi yerlerden alabilirsiniz. Genellikle yıllık 10 dolar civarında bir fiyatı vardır.
İkincisi ise “hosting” . Bunu da az önce saydığım yerlerden satın alabilirsiniz. Bunun fiyatı ise yıllık 60 TL’den başlar, 300-500 TL’ye kadar çok rahat çıkar.
Hosting
Çoğu kişi için yılda 150-200 TL arası hosting planı uygun olacaktır.► Hosting ve alan adını aynı yerden alırsanız, genellikle firma otomatik olarak bu ikisini eşleştirecektir ve sizin ayrıca bir DNS ayarı yapmanıza gerek kalmayacaktır.
Ancak bu ille de gerekli değil. Alan adını Godaddy’den, hosting’i Turhost’tan alıp birlikte de kullanabilirsiniz.
Az önce saydığım firmaların birini diğerinden diğerinden ayrı tutmuyorum. Hiçbirinden ticari bir çıkarım olmadığı gibi, tavsiye de vermiyorum.
Çoğu hosting firması, cPanel üzerinden size tek tıkla WordPress kurma imkanı veriyor zaten. Genelde cPanel’de en altta Installatron ya da Softaculous diye bir bölüm olur ve orada WordPress seçeneğini görürsünüz. Adres, site adı, kullanıcı adı ve parola girdikten sonra tamam diyip 2-3 dakika içinde WordPress otomatik olarak kuruluyor.